Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA)


Cybercrime preventie

Wat is cybercrime?

Cybercrime is de verzamelnaam voor alle criminele activiteiten waarbij gebruik gemaakt wordt van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Cybercrime is in de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden. De computer en internet zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse bedrijfsleven. En omdat bedrijfsprocessen meer en meer digitaal worden afgehandeld, neemt ook de kans op online criminaliteit toe. 

Cybercrime tegen het bedrijfsleven richt zich meestal op het verkrijgen van toegang tot kapitaal. Ook kunnen cybercriminelen er op uit zijn om bedrijfs- en productieprocessen te verstoren.

Wat zijn de gevolgen?
Een beveiligingsincident kan grote gevolgen hebben voor een bedrijf. Het kan de privacy van klanten raken, tast de reputatie van een bedrijf aan en kan bijvoorbeeld juridische gevolgen hebben.

Voorbeelden zijn:

  • Cyberafpersing
  • Defacing
  • E-fraude
  • Identiteitsfraude
  • Phishing
  • Voorschotfraude (419-fraude)

Dat gebeurt mij niet
Hackers, online afpersing en cybercrime. Het lijkt ver van ons bed, maar dagelijks worden ondernemers in het MKB gehackt. Van ZZP'ers tot grotere bedrijven en geen branche blijft buiten schot.

Uit onderzoek blijkt dat 85% van alle ondernemers de gevaren van cybercriminaliteit onderschat en dat een kwart te maken krijgt met beveiligingsincidenten. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat een cybercrimineel bij jou aan de virtuele poort rammelt.

Beter voorkomen dan genezen
Organiseer daarom een:

Login