Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA)


Online training ‘Laat je niet overvallen’

De kans slachtoffer te worden van een overval is niet zo groot, maar als het toch gebeurt is de impact enorm. Elke overval is er een te veel en daarom lanceert het CCV de nieuwe online training ‘Laat je niet overvallen’. In korte, interactieve ‘brainsnacks’ leren ondernemers en medewerkers hoe het risico op een overval zoveel mogelijk te verkleinen en hoe te reageren tijdens en na een overval.

Preventie
De online training 'Laat je niet overvallen' is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de detailhandel of horeca of daarvoor een opleiding volgt. De lesstof wordt met korte 'brainsnacks' op een snelle en laagdrempelige manier gebracht. De training richt zich voor een belangrijk deel op preventie. Deelnemers leren aan de hand van filmpjes en foto’s hoe ze met eenvoudige maatregelen hun zaak minder aantrekkelijk maken voor overvallers. Bijvoorbeeld door hun eigen gedrag aan te passen en alert te zijn op verdachte situaties.

Als het toch RAAK is
De training gaat ook in op wat te doen tijdens een overval. Zo behandelt de training het bekende RAAK-principe, waarbij de R staat voor Rustig blijven, de A’s voor Acceptatie en Afgeven – van geld of goederen – en de K voor Kijken, om later een goede daderbeschrijving te kunnen geven.

Aan de hand van filmpjes worden deelnemers stap voor stap door een overvalsituatie geleid. Steeds wordt gevraagd om een reactie op de filmpjes, waarbij in het vervolg van het filmpje direct te zien is hoe deze keuze uitpakt. Door deze manier van leren, onthoud je beter hoe je het beste kunt handelen tijdens een overval.

Welke hulp je kunt inschakelen na een overval, komt ook aan bod in deze training. De training sluit af met een toets, waarbij een persoonlijk certificaat kan worden behaald.

De nieuwe online training 'Laat je niet overvallen' is gratis te volgen.

Meer informatie
Kijk op www.veiligondernemenbeginthier.nl/overvallen.

Login