Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA)


Skimmen

Wat kunt u als ondernemer tegen skimmen doen?
Het maatschappelijk belang van het elektronische betalingsverkeer in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Steeds vaker wordt betaald met een betaalpas of worden bankzaken geregeld via internetbankieren. Als gevolg van deze ontwikkelingen neemt ook de noodzaak toe om betalingen beter te beveiligen, fraude strenger te bestrijden en verstoringen eerder te voorkomen.

Wat is skimmen?
Skimming is het kopiëren van pasgegevens. Criminelen plaatsen een extra kaartleesapparaatje op of in een geld- of betaalautomaat. Vervolgens kijken ze met een minicamera de pincode van de klant af. Of iemand leest mee over de schouder van de klant mee. Hierna kunnen criminelen geld opnemen van de rekening van de klant.


Wat kunt u als ondernemer zelf doen tegen skimming?

 • Besef dat uw betaalautomaat onderdeel is van uw kassa. Die laat u ook niet onbeheerd. Houd uw betaalautomaat altijd in de gaten en laat u niet afleiden.
 • Maak uw betaalautomaat uniek, zodat u in één oogopslag ziet dat het apparaat dat er staat van u is. Dat kan door unieke stickers aan te brengen. Sommige bedrijven maken gebruik van barcodestickers, die meerdere malen per dag worden gescand. Klopt de code niet met die in de kassa, dan weet u dat er een skimpoging gaande is. De sticker mag u niet zomaar op de betaalautomaat plakken. Informeer bij uw leverancier op welk deel van de betaalautomaat u de sticker mag plakken.
 • Check meerdere keren per dag of er geen ‘overlay’ op uw betaalautomaat zit. Overlays zijn valse omhulsels met namaak-toetsenborden van slechts enkele millimeters dik. Ze worden over het toetsenbord van uw betaalautomaat geplaatst of in sommige gevallen zelfs in zijn geheel over uw betaalautomaat geschoven. Deze overlays kopiëren de pasgegevens van uw klanten en slaan bovendien hun ingetoetste pincode op. Uw leverancier kan u informeren hoe u een overlay kunt herkennen.
 • Stel de betaalautomaat zo op dat de klant het intoetsen van de pincode goed kan afschermen. Daarom moet deze op mininmaal 80 cm en maximaal 120 cm hoogte zijn geplaatst. En zorg dat het intoetsen van de code niet zichtbaar is vanaf een verhoging, via spiegels of op een andere manier.
 • Bevestig de de betaalautomaat, indien mogelijk, aan de toonbank of een andere vaste ondergrond.
 • Richt een beveiligingscamera op de betaalautomaat en de omgeving richten (zonder dat het intoetsen van de pincode zichtbaar is) en bewaar deze gegevens.

En welke adviezen kunt u geven aan uw medewerkers?

 • Wees alert bij mensen met veel of vreemde passen.
 • Let op mensen die zich ophouden bij uw kassa(‘s), met name rond sluitingstijd, in verband met het ongezien omwisselen van de betaalautomaat.
 • Let op bij vreemde storingen of meldingen bij uw betaalautomaat.
 • Controleer dagelijks of er veranderingen hebben plaatsgevonden op of aan de betaalautomaat. Controleer of er niet is gesleuteld aan de betaalautomaat, zeker na een inbraak waarbij niets is gestolen.
 • Let op mensen die zich ophouden bij de kassa('s), met name rond sluitingstijd, in verband met het ongezien omwisselen van de betaalautomaat.
 • Vraag altijd legitimatie aan de monteur en verzeker u ervan dat zijn komst is aangekondigd door de leverancier.
 • Zorg ervoor dat de klant zijn bankpas niet hoeft af te geven, of dat hij deze in ieder geval in het zicht kan houden.
 • Houd de betaalautomaat altijd in de gaten en laat u niet afleiden.

Vermoedt u fraude? Gebruik de betaalautomaat dan niet, en schakel direct de politie in. Licht ook het Meldpunt Onveilige Betaalsituaties in: 030 283 65 55.

Bekijk ook een filmpje over skimmen.

Bron: VAKcentrum

Login