Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA)


Overval voorkomen

Wat kunt u als winkelier/restauranthouder doen om zo goed mogelijk te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een overval?

DOEN om een overval vookomen

 1. Zorg dat veiligheid tussen de oren zit. Bij u en uw personeel. Denk aan vaste procedures, bijv. bij het openen en sluiten van de zaak, het consequent afsluiten van deuren die niet voor gasten bestemd zijn, het sluiten van de voordeur als de laatste gast vertrokken is (eventueel al eerder als een gezelschap iets langer blijft zitten); u loopt dan met hen mee als zij het restaurant verlaten.
 2. Zorg dat uw personeel te allen tijde een professionele indruk maakt. Wanneer overvallers het idee hebben dat er slordig wordt gewerkt, verwachten zij een grotere buit (omdat er niet afgeroomd wordt) en minder veiligheidsmaatregelen. Geef extra aandacht aan nieuw personeel; zorg ervoor dat zij goed op de hoogte zijn van de veiligheidsinstructies.
 3. Afromen zorgt ervoor dat de inhoud van de kassa relatief klein blijft. Dit ontmoedigt potentiële daders en mocht u worden overvallen, dan zullen de daders minder snel terugkomen dan wanneer zij een grote buit hebben binnengehaald. Regels bij het afromen kunnen bijv. zijn dat u biljetten van € 50 direct afroomt, biljetten van € 100 niet accepteert en dat u niet meer dan bijv. € 300 in de kassa hebt.
 4. Tel de dagopbrengst in een afzonderlijke, afgesloten ruimte. Doe dit zelf of laat dit door een aangewezen medewerker doen. Zorg dat deze ruimte niet voor anderen zichtbaar is. Loop ook niet – om tijd te besparen – met de kassa door de zaak als er nog gasten aanwezig zijn. Zorg zoveel mogelijk dat van buitenaf niet zichtbaar is waar u naar toeloopt met de kassa.
 5. Het heeft zin een kluis met tijdvertraging aan te schaffen. Uit de cijfers blijkt dat overvallers zich niet vaak richten op afroomkluizen met tijdvertraging.
 6. Leeg alle automaten. Laat dit ook zien door de lege laden van biljarts, gokkasten, etc. goed in het zicht te zetten wanneer u gesloten bent. Overvallers kijken naar dit soort dingen en selecteren hierop hun doelwit.
 7. Overweeg camerabewaking. Het gebruik van camera’s werkt preventief en kan een goed hulpmiddel zijn bij het opsporen van de overvaller. Voor opsporing zijn scherpe beelden van een gezicht belangrijk.
 8. Zorg dat de IMEI-codes van de mobieltjes van u en uw medewerkers voorhanden zijn. Het blijkt namelijk dat overvallers deze nogal eens opeisen en er later ook mee gaan bellen naar mededaders en familie. Met de IMEI-codes heeft de politie een goede mogelijkheid om de daders te traceren. Het helpt echt!


NIET DOEN om een overval te voorkomen

 1. De beveiligingsmaatregelen en –procedures zijn alleen voor intern gebruik. Zorg ervoor dat u en uw personeel niet loslippig zijn over uw preventiemaatregelen. Vertel dus niets aan vreemden, gasten of vaste klanten. Zorg ervoor dat als u met uw personeel praat over dit soort zaken niemand mee kan luisteren. Als gasten – zeker als u ze niet kent – vragen stellen over hoe de zaken lopen, wees terughoudend. Het kan een truc zijn om in te schatten of het de moeite loont om uw bedrijf te overvallen.
 2. Zet de kassa niet op een plek waar gasten er gemakkelijk bij kunnen. Zorg voor afstand tussen het voor gasten toegankelijke gebied en de kassa. Zet hem dus niet boven op een toonbank. Zorg er ook voor dat de kassa niet zomaar door vreemden is te openen.


Tijdens een overval


DOEN TIJDENS een overval
1. Denk altijd als eerste: ‘Niemand mag in gevaar worden gebracht’. Hanteer hierbij de RAAK-formule:

 • Rustig: Blijf kalm
 • Accepteren: Accepteer wat wordt gezegd of gevraagd
 • Afgeven: Geef af wat wordt gevraagd
 • Kijken: Kijk heel goed en bewust


2. Pas op voor onverwachte gebeurtenissen. Houd uw handen zichtbaar voor de overvaller. Waarschuw dat iemand bijv. van toilet terugkomt, etc. Geef de overvaller wat hij vraagt.


3. Sommige overvallers zijn verslaafd en/of onder invloed van drugs. Ook zijn er veel met psychische stoornissen. Houd rekening met deze overvallers die soms niet voor rede vatbaar zijn. Wees geduldig, geef zo duidelijk mogelijk antwoord op vragen, ook als u die niet snapt.


4. Let heel goed op de kenmerken van de overvaller, zonder dat u hem gaat lopen aanstaren. Let op zijn gezicht en als hij gemaskerd is: let op zijn postuur, spraak/accent, kleur en type kleding, etc. Ook belangrijk: let op hoe hij loopt. Hieraan kunnen overvallers worden herkend.

NIET DOEN TIJDENS een overval

 1. Nooit de dader fysiek tegenhouden. Ga niet tussen hem en de uitgang staan. Pak hem niet vast, vraag ook niet aan gasten om hem vast te pakken.
 2. Maak de overvaller niet nerveus. Ga bijv. niet vertellen: “we hebben camerabewaking, dus ze pakken je toch wel”. Ga niet overduidelijk treuzelen. Ga niet in tegen zijn instructies.
 3. Denk niet: “Hij dreigt wel met een wapen, maar gebruikt het vast niet”. Mensen die zover gaan om een voor hen vreemde plek binnen te stappen met een bepaald doel (geld uit de kassa) zijn in staat en bereid om andere mensen te verwonden.


Na een overval

DOEN NA een overval

 1. Direct afsluiten.
 2. Druk op alarmknop (indien aanwezig).
 3. Waarschuw direct de politie via alarmnummer: 112.
 4. Kijk in welke richting de dader(s) vluchten en hoe (voertuig/ fiets/ lopend).
 5. Vraag aan aanwezigen of ze blijven om hun verklaring aan de politie te geven. Als ze toch willen vertrekken vraag dan of ze in ieder geval hun naam en mobiele nummer opgeven, zodat zij die verklaring later kunnen doorgeven.
 6. Als er camerabewaking is, laat die draaien.
 7. Geef alle informatie, hoe onbeduidend wellicht ook, door aan de politie.


NIET DOEN NA een overval

 1. Niet aan kassa en directe omgeving ervan komen. Dit in verband met vingerafdrukken.
 2. Ga niet achter de overvaller aan rennen. In uw zaak bent u op dat moment hard nodig.

 

Om u te helpen:
In de regio Amsterdam – Amstelland werken partners (overheid, politie, justitie en het georganiseerd bedrijfsleven ) samen aan een veilig ondernemersklimaat. In het RPCAA gebied krijgt een ondernemer die een overval heeft doorgemaakt altijd nazorg aangeboden. Onderdeel hiervan is een gratis advies om herhaling te voorkomen.

Onderaan deze pagina staan een aantal handige documenten die u kunt downloaden.
Lees meer over Slachtofferhulp op de site slachtofferwijzer.

 

Gerelateerde documenten

Login