Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA)


DNA-Spray

Wat is DNA-Spray?

DNA-spray markeert een inbreker of overvaller met synthetische DNA: een unieke code die opgenomen is in een kleurloze vloeistof, voor het blote oog vrijwel onzichtbaar. De vloeistof licht pas op als het beschenen wordt met een blacklight. Met DNA-Spray gemerkte verdachten en bezittingen zijn voor de politie snel te herkennen en tot het plaats delict te herleiden.

Hoe werkt het?
De DNA-Spray-unit wordt bij uitgangen of bij locaties met een hoog risicoprofiel gemonteerd (bijvoorbeeld een kluis). Bij een overval of inbraak wordt het systeem op stand-by gezet. Zodra de dader binnen bereik van de bewegingsmelder komt wordt de unit geactiveerd en wordt een aerosol met DNA-Spray verspreid. Indien de winkel is aangesloten op een alarmcentrale wordt bij de melding doorgegeven dat de dader mogelijk sporen van DNA-Spray op kleding en/of lichaam draagt.

Het heeft de voorkeur om in een heel gebied DNA-Spray te installeren, in plaats van bekend te maken in welke winkels installaties zijn aangebracht. De Spraydouche kost circa € 2.000.-.

De politie moet in de DNA-Spraygebieden uitgerust zijn met speciale lampen en goede communicatiemiddelen, zodat potentiële daders ontmoedigd worden.

Bekijk de video over het pilotproject DNA-Spray


Meer informatie:

Voor meer informatie over DNA-Spray in Amsterdam en de gemeenten in Amstelland kunt u contact opnemen met:

Veiligheidsmanager van het RPCAA

Peter Hammecher

E: veiligheidsmanager@rpcaa.nl

 

Login