Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA)


Cashless zones

Pinnen is efficiënter, goedkoper en veiliger dan contant betalen. Uit een pilot in Amsterdam bleek namelijk dat wanneer ondernemers pinnen invoeren, de omzet stijgt en de kosten dalen. In de gemeente Almere leidde het bevorderen van pinbetalingen tot een forse afname van het aantal overvallen. In andere delen van het land zijn de zogenoemde cashvrije zones ingevoerd. Het zijn winkel- of horecagebieden die in zijn geheel zijn overgegaan op pinbetalingen.

Betalen met contant geld wordt met het stimuleren van pinnen ontmoedigd. Voordeel hiervan is dat zowel de ondernemer als de consument over weinig cash beschikken. Het is voor beiden veiliger. De stichting efficiënt betalen stimuleert het girale geldverkeer. Het heeft hiervoor een pinpakket beschikbaar gesteld. Op basis van eerdere projecten om pinnen te bevorderen, heeft de stichting een projecthandleiding opgesteld.

Meer informatie:
Veiligheidsmanager RPCAA
Peter Hammecher
E: veiligheidsmanager@rpcaa.nl

Kijk ook op:
Stichting bevorderen efficient betalen: www.efficientbetalen.nl
Slimme pinpakketten: www.slimmepinpakketten.nl

Om uit te rekenen wat het verschil in uitgaven voor pinfaciliteiten versus contant betalen in een specifieke onderneming kost zie: www.pinnenzakelijk.nl/rekenmodule

 

Login